MY FAVOURITE JUADAH SEJAK KECIL - ASAM PEDAS

Bulan2 puasa ni nak citer pasal juadah favourite lah pulak. Rihan ni asal dari Muar, Johor. Boleh agak tak apa juadah favourite Rihan? Hehe....asam pedas. 

Teringat pulak dulu kalau masa arwah abah dan mak masih ada, memang hari-hari masak lauk asam pedas. Tak pernah jemu. Dapat pulak ikan-ikan yang fresh, baru naik dari jeti. Memang bestlah. Isi ikan lembut & manis jer. 

Ni masa balik Muar, bawak anak-anak gi sini. Sajalah bagi dia orang tengok. Kat sinilah biasa nelayan bawak naik ikan. Fresh from sea...

Dulu-dulu selalu follow arwah mak gi pasar. Dah tau dah kat gerai mana yang arwah akan singgah.Antara ikan kegemaran bila masak asam pedas ni, mestilah ikan parang, ikan tenggiri, ikan pari dengan ikan mayong. Kena pulak bila masak pekat2 sket, pergghhh....

Tak yah citer banyaklah, buat terliur jer. Jom, Rihan kongsi sket resepi asam pedas i love u ni....


Bahan-bahan :-
Ikan - ikutlah nak ikan apa
Kunyit
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Cili kering kisar
Belacan
Asam jawa
Garam

Optional
Daun kesum
Bendi/terung/tomato/bunga kantan

Cara :-
1. Tumbuk kunyit, bawang merah, bawang putih dan belacan.
2. Tumis bahan2 yg ditumbuk tadi sampai naik bau.
3. Masukkan cili yg telah di kisar dan masak sampai terbit minyak.
4. Masukkan air asam jawa dan garam.
5. Bila dah mendidih, masukkan ikan. Pekat atau cair kuahnya tu, bergantung pada citarasa masing2.
6. Masukkan bahan2 optional tadi.

Rihan suka letak daun kesum, bunga kantan & bendi. Simple jer kan....tapi memang sedaplah 😙.